Site logo
Beschrijving

Struikelsteen voor Bertha Lorber-Holler in de Helga Deentuin in Tilburg

In het hart van Tilburg, in de sfeervolle omgeving van de Helga Deentuin, werd in 2024 een struikelsteen gelegd ter nagedachtenis aan Bertha Lorber-Holler. Deze kleine gedenksteen, vervaardigd uit messing en beton, markeert de geschiedenis van een moedige vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar toevlucht zocht in de schaduwen van het grimmige conflict.

Het ;evensverhaal van Bertha Holler

Op Koningstraat 42 deelden Bertha Holler en haar echtgenoot Adolf Lorber sinds 1934 hun leven. Echter, in november 1942, temidden van de duistere realiteit van de oorlog, dook Bertha onder in een wanhopige poging om aan vervolging te ontkomen. Ondanks haar moedige inspanningen werd ze later in België gearresteerd en op 31 juli 1943 gedwongen aan boord van transport XXI vanuit de beruchte Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd. Op 8 februari 1943 kwam ze om, samen met velen die hetzelfde tragische lot deelden.

Over: Günter Demnig

Günter Demnig, geboren op 27 oktober 1947 in Berlijn, is de visionaire geest achter de struikelstenen. Zijn kunstpedagogie-achtergrond en studies in industrieel design vormden de basis voor zijn betrokkenheid bij de herdenkingsbeweging. Demnig, voorheen wetenschappelijk medewerker aan de faculteit kunst aan de Universiteit Kassel, lanceerde het 'Stolpersteine'-project, waarmee hij wereldwijde erkenning verwierf. Zijn struikelstenen zijn symbolische herinneringen aan alle slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Wat zijn struikelstenen?

Struikelstenen zijn ingelegde gedenktekens in trottoirs en straatwerk ter ere van personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd, gedeporteerd of omgebracht. Vervaardigd uit brons, dragen ze de naam, geboortedatum en overlijdensjaar van de persoon die ze herdenken, en soms ook de plaats van vervolging of overlijden.

Herinnering en waarschuwing in Tilburg

De struikelstenen in Tilburg fungeren als permanente herinneringen aan de Holocaust en andere vormen van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze staan als stille getuigen, waarschuwend tegen de gevaren van discriminatie en haat, en herdenken degenen die hun leven verloren in een donkere periode van de geschiedenis. In de rustige Helga Deentuin vertelt de struikelsteen van Bertha Lorber-Holler een verhaal dat nooit vergeten mag worden

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 23/02/2024 11:56 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In