Site logo
Beschrijving

Plekgedicht Het keren van een oud verdriet is te vinden in de Piushaven in Tilburg en is onderdeel van het kunstproject On-Site Poetry. Het werk is in 2014 aangebracht.

Het Plekgedicht Het keren van een oud verdriet is te beluisteren door een speaker die in een "Poëziebank" is geplaatst. Het gedicht is 28 keer opgenomen en wordt in willekeurige volgorde afgespeeld als iemand dichtbij de speaker gaat zitten.

De tekst van Plekgedicht Het keren van een oud verdriet luid als volgt:

Kijk eens om je heen.

Haal eens diep adem.

Ruik je het verleden?

Dringt het door je neus naar binnen,

prikkelt het je zinnen met een geurig papje

in de hersenpan?

Sommigen zeggen van wel.

Ze zuchten bij antieke luchten, ademen nog

de stof van het grote verhaal,

van de beurtvaart, het stukgoed, de overslag,

van stookolie, stoomboot, kolengruis en staal.

‘Mijn pa werkt in de haven!’ ‘De mijne ook!’

Bedrijvigheid alom.

Tot Vadertje Tijd zich in een jurk hees

en zich ontpopte als een Boze Fee,

haar spinnenwiel een brenger van wee.

Ze spon zonder pardon een stugge cocon.

Crisis, teloorgang, krimp, kramp.

Tegen de kademuren koekte mos.

De zuidelijke arm werd gedempt,

de noordelijk een kuip voor vuil.

Het water leek steeds minder diep.

De kaai sliep, noodgedwongen rust.

Met als grote vraag of de haven ooit

nog wakker zou worden gekust.

Nee, er kwam geen prins.

Er kwam een heel leger. Prinsen en prinsessen.

De weerklank van hun pakkerds, hun zoenen,

dát is wat je hoort, wat je ziet, als je hier zit.

Een nieuwe richting, een nieuw verschiet,

het monter keren van een oud verdriet.

Over On-Site Poetry

On-Site Poetry is een kunstproject van de schrijver Nick J. Swarth en typografie ontwerper Sander Neijnens. Samen maken ze gedichten die geïnspireerd zijn op de specifieke locatie waar het kunstwerk tentoon wordt gesteld. De gedichten van On-Site Poetry worden gemaakt als kunstwerken in de openbare ruimte. De kunstwerken van On-Site Poetry worden voornamelijk ingezet bij dode muren. Burgers weten de kunstwerken enorm te waarderen.

Over Nick J. Swarth

Nick J. Swarth geboren in Tilburg op 18 februari in 1959 is een Nederlandse schrijver-dichter. Nick J. Swarth, name of choice van de Nederlandse dichter en performer J.A.W.M. Geerts Ook gekend als X-burger Swarth en Störsender Swarth. In die laatste gedaante neemt hij in het guerrilla rock trio Betonfraktion de stem voor zijn rekening. Daarnaast opereert hij bij gelegenheid als ‘juffrouw’ Janine Ensslin. In werd 2005  Swarth benoemd tot stadsdichter van Tilburg, dat hij omdoopte tot X-Burg. Hij was niet zozeer geïnteresseerd in de waan van de dag, maar meer in het wezen van de stad, die hij daarom ook X-burg doopte. Het is Tilburg, maar eigenlijk ook elke andere stad. De inwoner van die deels realistische, deels fictieve stad is dan een X-burger. Over zijn poëzie zegt Nick Swarth: “Het dichterschap doet recht aan de absurditeit van het bestaan, omdat het even zinloos is als dat bestaan zelf.” De stad als sociaal en planologisch fenomeen speelt een prominente rol in zijn werk. Hij ziet “een gedicht als een straat: een conglomeraat van sferen, een deels door willekeur ingegeven verband, dat niet in zijn geheel te bevatten valt. Onze samenleving is erg gericht op verstandelijk begrijpen. Anders dan een beeld, of een akkoord, is tekst meteen geladen met betekenis. Maar dit causale verstaan, waarin de taal een vehikel voor de rede is, is maar één manier van begrijpen. Ik zoek naar een andere wijze van uitdrukken. Ik gebruik retorische technieken, waarbij me elk denkbaar register ter beschikking staat, om te raken aan iets onzegbaars.

Over Sander Neijnens

Sander Neijnens geboren in Valkenswaard in 1957 is een (typo)grafisch ontwerper die woont en werkt in Tilburg. Neijnens belangrijkste activiteiten zijn gecentreerd rond het gebied van de typografie. Naast werk in opdracht schrijft en publiceert hij boeken over specifieke onderwerpen, zoals het ontwerpen van nummers op voetbalshirts en het betoverende geluid van de Giulietti-accordeon.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
  • Monday

    Open 24h

  • Tuesday

    Open 24h

  • Wednesday

    Open 24h

  • Thursday

    Open 24h

  • Friday

    Open 24h

  • Saturday

    Open 24h

  • Sunday

    Open 24h

  • 19/04/2024 09:44 local time

  • No comments yet.
  • Add a review

    You May Also Be Interested In