Site logo
Jaar van realisatie
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Plekgedicht Glimp is te vinden in het Paleis Raadhuis in het centrum van Tilburg en is onderdeel van kunstproject On-Site Poetry. De tekst van het gedicht is het volgende

Niets of niemand telt

behalve de mens

die nummert zijn dagen

 

Van de wieg tot het graf

’s levens reis, een gedroomd paleis,

elke dag een nieuw vertrek

soms beraamd, soms niet

De gang van de loper is anders

dan die van de koning, de dame, de pion

als je al weet in welk vak je begon

 

Van al die paleizen

is dit ene blijven staan

Het laat zich lezen als een glimp

van wat was, wat werd

als een fossiel, een gewoontegebaar

een taal zonder gevaar

 

Waar wereldbeelden botsten, waar

‘de verderfelijke geleerdheid der HBS’

en-passant een seculier tijdvak ontsloot

wachten in een tussenuur

stil de geborgen lagen

de genummerde dagen

op een daad, een geste, een zet

Over On-Site Poetry

On-Site Poetry is een kunstproject van de schrijver Nick J. Swarth en typografie ontwerper Sander Neijnens. Samen maken ze gedichten die geïnspireerd zijn op de specifieke locatie waar het kunstwerk tentoon wordt gesteld. De gedichten van On-Site Poetry worden gemaakt als kunstwerken in de openbare ruimte. De kunstwerken van On-Site Poetry worden voornamelijk ingezet bij dode muren. Burgers weten de kunstwerken enorm te waarderen.

Over Nick J. Swarth

Nick J. Swarth geboren in Tilburg op 18 februari in 1959 is een Nederlandse schrijver-dichter. Nick J. Swarth, name of choice van de Nederlandse dichter en performer J.A.W.M. Geerts Ook gekend als X-burger Swarth en Störsender Swarth. In die laatste gedaante neemt hij in het guerrilla rock trio Betonfraktion de stem voor zijn rekening. Daarnaast opereert hij bij gelegenheid als ‘juffrouw’ Janine Ensslin. In werd 2005  Swarth benoemd tot stadsdichter van Tilburg, dat hij omdoopte tot X-Burg. Hij was niet zozeer geïnteresseerd in de waan van de dag, maar meer in het wezen van de stad, die hij daarom ook X-burg doopte. Het is Tilburg, maar eigenlijk ook elke andere stad. De inwoner van die deels realistische, deels fictieve stad is dan een X-burger. Over zijn poëzie zegt Nick Swarth: “Het dichterschap doet recht aan de absurditeit van het bestaan, omdat het even zinloos is als dat bestaan zelf.” De stad als sociaal en planologisch fenomeen speelt een prominente rol in zijn werk. Hij ziet “een gedicht als een straat: een conglomeraat van sferen, een deels door willekeur ingegeven verband, dat niet in zijn geheel te bevatten valt. Onze samenleving is erg gericht op verstandelijk begrijpen. Anders dan een beeld, of een akkoord, is tekst meteen geladen met betekenis. Maar dit causale verstaan, waarin de taal een vehikel voor de rede is, is maar één manier van begrijpen. Ik zoek naar een andere wijze van uitdrukken. Ik gebruik retorische technieken, waarbij me elk denkbaar register ter beschikking staat, om te raken aan iets onzegbaars.

Over Sander Neijnens

Sander Neijnens geboren in Valkenswaard in 1957 is een (typo)grafisch ontwerper die woont en werkt in Tilburg. Neijnens belangrijkste activiteiten zijn gecentreerd rond het gebied van de typografie. Naast werk in opdracht schrijft en publiceert hij boeken over specifieke onderwerpen, zoals het ontwerpen van nummers op voetbalshirts en het betoverende geluid van de Giulietti-accordeon.

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  N/A

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 19/04/2024 01:49 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In