Site logo
Beschrijving

Een Artistieke Ode aan migrantenarbeiders in Tilburg: Muurschildering "Een ode aan hen die van heinde en verre zijn gekomen."

In de Leo XIII Straat in Tilburg prijkt een muurschildering die een diepgaand eerbetoon vormt aan de migrantenarbeiders die decennia geleden vanuit verre oorden naar deze Brabantse stad zijn gekomen. Met als kundige hand achter het penseel de kunstenares Tja Ling Hu, biedt de muurschildering een artistiek venster naar het verleden en een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Tilburg.

Een historisch perspectief: Migrantenarbeiders in de Jaren '60 en '70

De eigenaar van het huis, geïnspireerd door de herinneringen van zijn vader die zij aan zij met migrantenarbeiders in de textielindustrie werkte, koesterde het verlangen om dit verhaal vast te leggen op de muren van zijn huis. Het waren arbeiders uit landen als Marokko, Griekenland en Turkije die in de jaren '60 en '70 naar Tilburg trokken, hun bijdrage leverend aan de welvaart van de stad. De muurschildering staat als een eerbetoon aan deze onschatbare geschiedenis.

Een symbolisch element: De voormalige textielfabriek en Het textielmuseum

Een bijzonder element van de muurschildering is de visuele link met het verleden. Wanneer je voor de indrukwekkende creatie staat, wordt de schoorsteen van een voormalige textielfabriek, nu het onderkomen van het textielmuseum, aan de rechterkant zichtbaar. Dit subtiele detail verbindt het heden met het industriële verleden van Tilburg.

Veelzijdige communicatie: Citaten in meerdere talen

De muurschildering draagt niet alleen een visueel verhaal, maar ook een taalkundig eerbetoon. De eigenaar van het huis heeft een krachtige quote in het Nederlands op de muur laten schilderen. Deze quote wordt vergezeld door vertalingen in het Arabisch, Turks, Tamazight en Grieks, waarmee de multiculturaliteit van de gemeenschap wordt geaccentueerd.

Verbindende gesprekken: Buren ontmoeten elkaar na decennia

De kunst heeft een bijzonder effect op de gemeenschap gehad. Buren, die meer dan 30 jaar naast elkaar woonden zonder veel interactie, vonden dankzij de muurschildering voor het eerst de gelegenheid om een diepgaand gesprek met elkaar te voeren. De kunst fungeerde als een brug die mensen samenbracht en gemeenschapsgevoel stimuleerde.

Over Tja Ling Hu

De kunstenares Tja Ling Hu, geboren in 1988 en gevestigd in Amsterdam, voegt met haar artistieke expressie een waardevolle dimensie toe aan de Nederlandse kunstscene. Met wortels in China, brengt Tja Ling Hu via haar tekeningen surrealistische, dromerige en soms melancholische personages en landschappen tot leven. Haar werken nodigen toeschouwers uit voor een intieme uitwisseling, waarbij emoties en intuïtie de gesprekken leiden. Tja Ling Hu doorbreekt met haar kunst traditionele grenzen en nodigt uit tot persoonlijke interpretatie, waarmee ze een unieke betekenis geeft aan haar ontdekkingsreis door het innerlijke

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 05/03/2024 04:39 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In