Site logo
Beschrijving

Monument van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Tilburg: Een Historisch Mozaïek

Frans Mandos en Jos Donders: Makers van herinnering

Het imposante 'Monument van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand' in Tilburg is een werk van de  kunstenaar Frans Mandos. Het monument is opmerkelijk geplaatst op de muur, vervaardigd door de architect Jos Donders in 1945, en staat prominent langs de Ringbaan-Zuid in Tilburg. Dit indrukwekkende mozaïeken oorlogsmonument heeft een bijzondere betekenis voor de stad en herdenkt de bevrijding van Tilburg in 1944 en eert de buurtbewoners van de wijk Broekhoven die hun leven tijdens deze strijd hebben verloren.

Het kunstwerk: Een symbolische kapel

Het monument is een bakstenen kapel, bekroond met het aangrijpende icoon van Maria met kind. Boven het kunstwerk is een beschermend afdakje aangebracht, waardoor het geheel een intieme uitstraling krijgt. Onder het icoon zijn twee plaquettes aangebracht met de namen van de dappere oorlogsslachtoffers, waarmee het monument een tastbare herinnering vormt aan de offers die zijn gebracht.

De onthulling en symboliek

Op 27 oktober 1945 werd dit kunstwerk onthuld, ter gelegenheid van de eerste viering van de bevrijding van Tilburg. Het dient als een krachtige herinnering aan de geschiedenis en als eerbetoon aan degenen die hun leven opofferden voor vrijheid en vrede. Het monument is een replica van de icoon van ‘Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand’ in de kerk van San Alphonso te Rome, waardoor het een internationale en spirituele dimensie krijgt.

Over Frans Mandos

Frans Mandos, geboren op 4 april 1910 en overleden op 25 mei 1977, was een veelzijdig kunstenaar. Zijn bijdrage aan de kunstwereld omvatte glaswerk, tekeningen, mozaïeken en grafisch werk. Zijn bekendheid groeide dankzij ex-librissen, kaarten en illustraties voor boeken en tijdschriften. Zijn nalatenschap is zichtbaar in diverse werken verspreid over het Tilburgse straatbeeld.

Over Jos Donders

Architect Jos Donders, geboren in 1867 en overleden in 1960, liet een onuitwisbare stempel achter op Tilburg. Met een opvallende diversiteit ontwierp hij een scala aan gebouwen, variërend van villa's en fabrikantenwoningen tot arbeiderswoningen, scholen, kerken en fabrieken. Tien van zijn ontwerpen zijn inmiddels erkend als rijksmonumenten, waarmee zijn invloed op de architectuurgeschiedenis van Tilburg wordt bevestigd.

Het 'Monument van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand' is niet alleen een artistiek meesterwerk, maar ook een blijvende herinnering aan de geschiedenis en de talenten van Frans Mandos en Jos Donders. Het vervult een essentiële rol in het koesteren van de lokale geschiedenis en het eren van degenen die hun leven gaven voor vrijheid

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 05/03/2024 05:16 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In