Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Het Paleis Raadhuis en de renovatie door Oscar Leeuw

Het kunstwerk 'Metalen Klok' neemt een prominente plek in binnen het Paleis Raadhuis in Tilburg. Dit architecturale meesterwerk onderging een grondige renovatie in 1934, uitgevoerd door de kunstenaar Oscar Leeuw. Zijn opdracht was om de vervallen school te transformeren tot een representatief Paleis Raadhuis, met behoud van het oorspronkelijke karakter van het gebouw.

Renovatiekritiek en opvallend design

De renovatie, hoewel geleid door de visionaire Leeuw, kreeg enige kritiek. Het vernieuwde gebouw stak opmerkelijk af tussen de imposante Sint Dionysiuskerk en het oude stadhuis van Van Tulder, zoals vermeld in een kritisch krantenartikel uit die tijd. Niettemin slaagde Leeuw erin om een architecturaal meesterwerk te creëren dat nu het thuis is van het unieke kunstobject, de 'Metalen Klok'.

Metalen Klok: Een kunstwerk in art deco stijl

Het kunstwerk 'Metalen Klok' is een toonbeeld van de art deco stijl. Het is ontworpen door Oscar Leeuw in 1936 en bevindt zich op een opvallende locatie binnen het Paleis Raadhuis. Rond de wijzerplaat van de klok zijn vier symbolen van de dierenriem geplaatst, namelijk Steenbok, Ram, Kreeft en Weegschaal. Deze symbolen vertegenwoordigen de sterrenbeelden waarin de zon staat bij aanvang van de verschillende seizoenen.

Over Oscar Leeuw

François Joseph Oscar Leeuw, geboren op 28 juli 1866 in Roermond en overleden op 16 februari 1944 in Nijmegen, was een invloedrijke Nederlandse architect. Hij bouwde volgens de geest van zijn tijd in de stijl van de Nieuwe Kunst, ook wel bekend als de Nederlandse variant van art nouveau of Jugendstil. Zijn artistieke ontwikkeling omvatte een overgang naar een meer expressionistische stijl tussen 1910 en 1920, gevolgd door het Eclecticisme, waarbij historiserende details een steeds prominentere rol kregen. Met een rijke architecturale erfenis heeft Oscar Leeuw zijn stempel gedrukt op het Paleis Raadhuis en de 'Metalen Klok'.

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 29/02/2024 16:42 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In