Site logo
Jaar van realisatie
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Het kunstwerk deuren raadszaal Tilburg: Een prachtig glaskunstwerk door Joop van den Broek

In het jaar 1971 creëerde de kunstenaar Joop van den Broek het kunstwerk "Deuren Raadszaal Tilburg." Dit werk is te bewonderen in het stadhuis van Tilburg, waar het is bevestigd op de deuren die toegang bieden tot de raadzaal van de gemeente Tilburg. Een opvallende decoratie strekt zich uit over de gehele breedte van het kunstwerk, bestaande uit een bandvormig patroon.

Een kleurrijk spektakel: Glaskunst in Tilburg

Het kunstwerk is opgebouwd op een donkerblauw fond, waarop dikke stukken glas zijn aangebracht. Deze glaselementen creëren roze, groene en blauwe vlakken die als het ware eilanden in de duisternis vormen. Opvallend zijn de deurklinken, vervaardigd van oranje glas en gevormd als de letter 't', een subtiele verwijzing naar de stad Tilburg.

Innovatieve deurconstructie: Draaien om de as

De deuren onder dit glaskunstwerk openen op een ongebruikelijke manier. Het scharnier bevindt zich in het midden van de deuren aan de bovenzijden, waardoor de deuren om hun eigen as draaien. Deze innovatieve constructie verdeelt de toegang tot de raadzaal in Tilburg in drie delen: een ruim middenpad en twee smalle zijpaden.

Na de grootschalige verbouwing van het stadhuis in 2022 is dit unieke kunstwerk zorgvuldig herplaatst op de betreffende deuren, waardoor het blijft schitteren als een iconisch element van de gemeentelijke architectuur.

Over Joop van den Broek

Johannes Petrus van den Broek, geboren op 12 april 1928 in Amsterdam en overleden op 16 augustus 1979, was een ware meester in glaskunsten. Naast zijn specialisatie als glazenier, was hij ook bedreven in glasschilderkunst, wandschilderingen en beeldhouwwerk. Zijn artistieke erfenis wordt voortgezet door zijn zoon, Norbert van den Broek, die, net als zijn vader, glazenier en kunstenaar is. Norbert heeft niet alleen de kennis van zijn vader geërfd maar heeft ook een opleiding gevolgd aan de gerenommeerde Rietveld Rijksakademie voor glaskunst. Het vakmanschap en de creativiteit van Joop van den Broek leven voort in het prachtige glaskunstwerk dat de deuren naar de raadzaal van Tilburg siert

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 05/03/2024 06:10 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In