Site logo
Beschrijving

Ontdek de fascinerende geschiedenis van Koningsoord in Berkel-Enschot

Een historische schat gemoderniseerd

Koningsoord, een plek waar senioren en starters het bruisende én rustgevende leven omarmen, herbergt een rijke geschiedenis. Dit monumentale complex is volledig gerenoveerd, gemoderniseerd en uitgebreid, waarbij prachtig gerenoveerde appartementen het verleden harmonieus verbinden met het heden.

Tradities van toen, samenleving van nu

Net zoals in vroegere tijden staat solidariteit centraal bij Koningsoord. Een eeuw geleden vulden trappistinnen hun dagen met gebed en arbeid. De gastvrije abdij fungeerde als ontmoetingsplaats, niet alleen tussen mensen onderling, maar ook tussen mens en god, en mens en natuur. Laten we een kijkje nemen in de boeiende geschiedenis.

Totstandkoming van Koningsoord

De oorsprong van Koningsoord gaat terug naar familiebezoeken bij de monniken in Koningshoeven. In 1930 ontstond het idee om een trappistinnenklooster in Nederland te stichten, met Berkel-Enschot als uitverkoren locatie.

Op 21 november 1933 startte de bouw van het trappistinnenklooster, en in 1937 werd het voor het eerst ingewijd. Vanaf 1940 groeide Koningsoord uit tot een zelfstandige abdij, de eerste en enige in Nederland van deze orde.

Hoogte- en dieptepunten van ontwikkeling

In 1955 telde Koningsoord 99 zusters, het hoogtepunt in haar geschiedenis. Echter, in 1995 moest de abdij wijken voor de ontwikkelingen van het centrum van Berkel-Enschot. In 2009 verhuisden de laatste dertig zusters naar hun nieuwe abdij in Arnhem.

Bewogen historie van klokkentoren

De klokken in het klokkentorentje luidden voor het eerst in 1937. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de oorspronkelijke klokken gestolen en omgesmolten tot wapens. In 2008 werden de vervangende klokken naar de nieuwe abdijkerk in Oosterbeek verplaatst.

Betoverende glas-in-lood-ramen

Het voormalige trappistinnenklooster kenmerkt zich door prachtige glas-in-lood-ramen, gemaakt tussen 1935 en 1937. Deze ramen, vervaardigd door de gebroeders Wuisman uit Breda, vertellen het verhaal van het Christelijke geloof en creëren betoverende voorstellingen door het invallende licht.

Van verleden naar heden: Ons Koningsoord

Op 30 september 2017 opende Ons Koningsoord officieel haar deuren. Wat ooit een naar binnen gekeerde en geïsoleerde abdij was, is nu een bruisend stadshart voor jong en oud. De Community 2.0 verbindt ouderen met jongeren, waarbij oude architectuur en eigentijds interieur elkaar ontmoeten.

Renovatie met respect voor historie

Projectontwikkelaar Roozen van Hoppe waagde zich aan de uitdaging van het renoveren van de voormalige Abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningsoord’. Met een focus op samenwonen en samenleven, en de integratie van een multifunctioneel centrum, heeft Roozen van Hoppe ouderen en jongeren weer dichter bij elkaar gebracht. De authentieke elementen zijn behouden en zorgvuldig teruggeplaatst, wat resulteert in een omgeving waar mensen harmonieus samenwonen en -leven

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 23/02/2024 10:36 local time

Sociale Netwerken
 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In