Site logo
Jaar van realisatie
Materiaal
Soort monument
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in park/tuin
Beschrijving

Het Indië Monument in Vrijheidspark Tilburg

In het hart van het Vrijheidspark in Tilburg staat het Indië Monument, een eerbetoon aan de zestig Tilburgse militairen die tussen 1945 en 1962 hun leven verloren in Oost-Nederlands-Indië. Dit monumentale gedenkteken, ontworpen door de architect en beeldend vormgever André M. Doevendans, werd in 2001 onthuld en verplaatst van de Gerard van Swietenstraat naar het Vrijheidspark.

Initiatief van de werkgroep indiëgangers Tilburg

Het ontstaan van het 'Indië Monument' was te danken aan het initiatief van de Werkgroep Indiëgangers Tilburg, onder de vleugels van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (V.O.M.I.). André Doevendans, zelf een Indië-veteraan, bracht zijn creatieve visie tot leven in dit aangrijpende eerbetoon.

Symboliek van het monument

Het monument heeft de vorm van een crèmekleurig Indisch huisje, gemaakt van beton en bekroond met een roodbruine rand langs het dak. Op een verhoogde platform van paarse bakstenen, die een Indische veranda representeren, staat het huisje van 1,94 meter hoog en 5,4 meter breed. Op het midden van het huisje prijken drie bronzen plaquettes en aan weerszijden vier bronzen panelen.

Betekenisvolle plaquettes

De bovenste plaquette toont de kaart van Indonesië, het wapen van Tilburg en de kaart van Nederland. Op de middelste plaquette is het Ereteken voor Orde en Vrede te bewonderen, als herinnering aan de onderscheiding die Nederlandse soldaten ontvingen voor hun inzet in Nederlands-Indië. Op de onderste plaquette staat de indringende tekst:

MET RESPECT HERDENKEN WIJ DE IN NEDERLANDS - OOST - INDIË OMGEKOMEN TILBURGSE MILITAIREN

De lichte buiging van het monument, zowel horizontaal als verticaal, symboliseert omarming en bescherming. Een bloembak siert de gehele lengte van de veranda, waardoor het monument een warme en gastvrije uitstraling krijgt.

Over André Doevendans

Kunstenaar André Marie Doevendans, geboren in 1927 en overleden in 2005, heeft zijn stempel gedrukt op Tilburg met verschillende kunstwerken en monumenten. Als architect, beeldend vormgever en oud-Indiëganger heeft hij met het Indië Monument een blijvende herinnering geschapen voor de Tilburgse gemeenschap.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 18/04/2024 03:27 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In