Site logo
Kunstenaar
Jaar van realisatie
Materiaal
Plaats
Stadsdeel
Bevindt zich in gebouw
Beschrijving

Glas in lood: Een historisch werk in het Paleis Raadhuis in Tilburg

Het prachtige kunstwerk genaamd 'Glas In Lood' is het geesteskind van de  kunstenaar Toon Berg. Hoewel het exacte vervaardigingsjaar van dit meesterwerk nog in nevelen gehuld is, schitteren de glas-in-loodramen vandaag de dag in volle glorie in het Paleis Raadhuis te Tilburg. Deze ramen dienen als getuigenissen van de rijke geschiedenis van de stad en tonen de wapens van invloedrijke heersers van Tilburg.

Wapens van machtige heersers

De glas-in-loodramen van 'Glas In Lood' belichamen de erfgoedsymbolen van Tilburgse heersers. Onder deze heersers bevindt zich Hertog Hendrik I, de grondlegger van het welvarende hertogdom Brabant. Een ander prominent figuur is Paulus van Haestrecht, die de titel van Heer van Tilburg droeg. Verder wordt de aandacht gevestigd op Paulus Gijsbertus Jacobus, de graaf van Hogendorp. Deze kunstzinnige representatie van historische macht en invloed creëert een indrukwekkend visueel narratief binnen het Paleis Raadhuis.

Over Toon Berg

De kunstenaar achter 'Glas In Lood', Toon Berg, werd geboren op 12 mei 1877 in Delft en ging over tot zijn laatste rustplaats op 17 maart 1967 in Dordrecht. Anthonius Cornelis Berg, zoals zijn volledige naam luidt, doorliep zijn opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten. Zijn vakmanschap werd verder verfijnd tijdens zijn leerperiode bij Jan Schouten in het atelier 't Prinsenhof in Delft.

Berg bracht zijn artistieke flair tot uiting als chef bij de Koninklijke Nederlandsche glasfabriek J.J.B.J. Bouvy. Later stichtte hij zijn eigen atelier in Dordrecht, waar hij niet alleen zijn eigen ontwerpen creëerde, maar ook ramen van anderen vervaardigde en restauratiewerkzaamheden verrichtte. Opmerkelijk was zijn exclusieve gebruik van gefacetteerd glas, een techniek die destijds uniek was en Berg onderscheidde als pionier binnen zijn ambacht.

In het weefsel van de kunstgeschiedenis blijft 'Glas In Lood' een blik werpen op de grootsheid van Tilburgs verleden, gekoesterd en bewonderd in de tijdloze pracht van Berg's meesterwerk

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 05/03/2024 12:07 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In