Site logo
Beschrijving

De Gedenksteen voor Verzetsheld Coba Pulskens in Tilburg

De Diepenstraat in Tilburg herbergt een herinnering aan de moedige verzetsheld Coba Pulskens. Haar gedenksteen, opgericht ter ere van haar heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertelt het aangrijpende verhaal van haar opoffering en vastberadenheid.

Het levensverhaal van Coba Pulskens

Coba Pulskens, geboren in 1884, groeide uit tot een van de meest prominente figuren in het Tilburgse verzet. Haar betrokkenheid bij het onderduiken van Joden, verzetsleden en Geallieerde piloten maakte haar een onmisbare schakel in de strijd tegen de bezetter. In juli 1944 werd ze echter door de Duitsers gearresteerd, waarna ze naar concentratiekamp Ravensbrück werd gebracht. Haar leven eindigde daar tragisch in februari 1945.

De symboliek van de gedenksteen

De gedenksteen, vormgegeven als een Mariamonument in de stijl van een 'Mantelmadonna', draagt een diepe symboliek. Aan de rechterkant knielt Coba Pulskens, terwijl aan de tegenoverliggende zijde drie Geallieerde piloten hetzelfde gebaar maken. Deze indrukwekkende afbeelding herdenkt het moment waarop deze piloten in de achtertuin van Pulskens werden gefusilleerd op de dag van haar arrestatie.

Behoud en replica

Hoewel haar oorspronkelijke woonhuis in de jaren zeventig werd afgebroken, bleef de gedenksteen bewaard dankzij de inspanningen van de actiegroep 'Tilburg 1940-1945'. Door de slechte staat waarin het monument verkeerde, besloot het gemeentebestuur in 1989 een replica te laten maken. Sindsdien siert deze replica de oorspronkelijke locatie en blijft het de herinnering aan Coba Pulskens levendig houden.

Over Jacques van Poppel

De kunstenaar achter de replica is Jacques van Poppel, geboren op 26 mei 1909 en overleden op 2 september 1976. Als beeldhouwer, medailleur en docent heeft Van Poppel een blijvende stempel gedrukt op de kunstwereld. Zijn talent en toewijding kwamen tot uiting in zowel religieuze werken als herdenkings- en verzetsmonumenten. Helaas kwam hij samen met zijn vrouw Nel om het leven bij een tragisch verkeersongeluk.

De Gedenksteen voor Coba Pulskens blijft niet alleen een eerbetoon aan een dappere verzetsheld, maar ook een herinnering aan de kracht van individuele moed te midden van duistere tijden.

Locatie
Open
Open 24h today Toggle weekly schedule
 • Monday

  Open 24h

 • Tuesday

  Open 24h

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  Open 24h

 • Friday

  Open 24h

 • Saturday

  Open 24h

 • Sunday

  Open 24h

 • 18/04/2024 07:07 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In