Site logo
Beschrijving

Het Borstbeeld 'Koningin Juliana' in Paleis Raadhuis, Tilburg

In het Paleis Raadhuis in Tilburg prijkt het bronzen borstbeeld van 'Koningin Juliana', ontworpen door de Zuster Jesualda Kwanten. Dit kunstwerk, dat een eerbetoon vormt aan een van Nederlands geliefde vorstin, straalt niet alleen vakmanschap uit, maar draagt ook de unieke stempel van de veelzijdige kunstenares.

Over Zuster Jesualda Kwanten

Geboren op 5 september 1901 in Gendt en overleden op 26 december 2001 in Tilburg, was Zuster Jesualda Kwanten een opmerkelijke Nederlandse beeldhouwster, illustratrice, etser, tekenares en lithograaf. Haar artistieke reis begon met het behalen van de akte MO tekenen aan het Instituut Opleiding tot Tekenleraren in Amsterdam. Niet beperkt door leeftijd begon ze op ruim 60-jarige leeftijd aan de opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Met haar kennis en ervaring doceerde Zuster Jesualda Kwanten teken- en kunstgeschiedenis aan de Pius Middelbare Meisjesschool in Amsterdam. Haar veelzijdigheid en toewijding aan de kunsten maken haar tot een opmerkelijke figuur in de Nederlandse artistieke geschiedenis.

Over Koningin Juliana: Een Iconische Regeerperiode

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, koningin der Nederlanden vanaf 4 september 1948 tot 30 april 1980, liet een onuitwisbare indruk achter op de natie. Getrouwd met prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld, kreeg ze vier dochters. Haar moeder, Wilhelmina, was haar voorgangster, en haar oudste dochter Beatrix volgde haar op.

Geboren op 30 april 1909 in Den Haag in het Paleis Noordeinde, en overleden op 20 maart 2004 in Baarn in het Paleis Soestdijk, beleefde Koningin Juliana een tijdperk van grote veranderingen in Nederland. Het borstbeeld in Paleis Raadhuis, gecreëerd door Zuster Jesualda Kwanten, belichaamt de koninklijke gratie en blijvende invloed van deze geliefde vorstin. Het bronzen meesterwerk weerspiegelt niet alleen de artistieke vaardigheden van de kunstenares, maar ook de tijdloze betekenis van het koninklijke erfgoed dat Koningin Juliana heeft achtergelaten,

Locatie
By appointment only
Open hours today: By appointment only Toggle weekly schedule
 • Monday

  By appointment only

 • Tuesday

  By appointment only

 • Wednesday

  By appointment only

 • Thursday

  By appointment only

 • Friday

  By appointment only

 • Saturday

  By appointment only

 • Sunday

  By appointment only

 • 23/02/2024 12:17 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In