Site logo
Beschrijving

Beeld en monument voor Peerke Donders in Tilburg

Het indrukwekkende Beeld eb Monument voor Peerke Donders prijkt trots voor de ingang van het Heiligdom Peerke Donders in Tilburg. Dit werk, vervaardigd door de kunstenaar Karel Lücker in 1933, ademt een diepgaande spiritualiteit uit. Het monument, opgebouwd uit kalksteen, is meer dan alleen een standbeeld; het vertelt het verhaal van het leven van Peerke Donders door middel van prachtige reliëfs en inspirerende citaten.

Het Standbeeld en Reliëfs

Het centrale element van het monument is het standbeeld van Peerke Donders, bekroond met een krachtige boodschap uit Lucas 18:14:

"wie zich vernedert zal verheven worden."

Links van het standbeeld sieren diverse reliëfs het monument, elk een cruciale fase uit het leven van Peerke Donders weergevend. Een ontroerend tafereel toont Donders als jongen aan het weefgetouw, met de hoopvolle tekst:

"God zal erin voorzien"

(Genesis 22:8).

Een ander reliëf onthult Donders die melaatsen liefdevol verzorgt, vergezeld door de wijze woorden uit Mattheüs 25:40.

Indiaanse taferelen en symboliek

Boven de reliëfs prijkt een afbeelding van Donders bij de Indianen, waarbij hij een Indiaan doopt en de heilige woorden uitspreekt:

"Vader en de Zoon en de Heilige Geest"

(Mattheüs 28:19).

Aan de zijkant van het monument sieren drie betekenisvolle afbeeldingen: het wapen van Suriname met de wapenspreuk

"justitia - pietas - fides,"

een zeilschip, en Donders met de dringende boodschap:

"Tilburgers draagt zorg voor uw onsterfelijke ziel."

Symbolisch en diepgaand.

Diepzinnige symbolen en reliëfs aan de zijkant

De zijkant van het monument onthult nog meer diepzinnige symbolen. Drie afbeeldingen vormen een samensmelting van spiritualiteit en geschiedenis, met het wapen van Suriname, een zeilschip, en Donders die zijn gemeenschap aanspoort tot spiritueel bewustzijn. Een prachtige doopscène en een indrukwekkend tafereel van Donders die een knielende Indiaan zegent, completeren deze artistieke vertelling met de woorden:

"In de naam van de Vader."

Over Karel Lücker

De visionaire kunstenaar Karel Lücker, geboren op 15 juni 1882 in Krefeld en overleden op 18 november 1958 in Roermond, liet een onuitwisbare stempel achter in de Nederlandse beeldhouwkunst. Zijn loopbaan begon in het atelier van zijn vader in Roermond, waar hij werd geïnspireerd door expressieve beeldhouwkunst in de vroege 20e eeuw. Lücker's werk, het Monument voor Peerke Donders, blijft een tijdloos eerbetoon aan de spirituele erfenis van deze bijzondere figuur

Locatie
Closed
Open hours today: 10:00 - 18:00 Toggle weekly schedule
 • Monday

  10:00 - 18:00

 • Tuesday

  10:00 - 18:00

 • Wednesday

  10:00 - 18:00

 • Thursday

  10:00 - 18:00

 • Friday

  10:00 - 18:00

 • Saturday

  10:00 - 18:00

 • Sunday

  10:00 - 18:00

 • 18/04/2024 07:34 local time

 • No comments yet.
 • Add a review

  You May Also Be Interested In