Wij hebben de afgelopen week een ONDERSOEQ gedaan naar de bereikbaarheid van alle Tilburgse Politieke Partijen in campagnetijd voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Wij hebben zowel Facebook, Twitter als Instagram getest en maakten hierbij onderscheid tussen de reactiesnelheid op privéberichten en openbare berichten.

In Tilburg hebben wij de volgende partijen getest: D66, SP, Lijst Smolders, VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, Voor Tilburg, OPA Tilburg, 50Plus, Links Offensief, Burger Initiatief Tilburg (BIT) en Lokaal Tilburg.

Onderzoek: reactiesnelheid van Tilburgse Politieke Partijen in campagnetijd

Verhouding van man/vrouw bij reacties op berichten van Tilburgse Politieke Partijen

Reactiesnelheid Facebook

Op Facebook hebben wij met SOEQ van de 13 partijen, 11 partijen kunnen testen met het versturen van een privébericht. Het is niet mogelijk om een privébericht te versturen naar Burger Initiatief Tilburg en Lokaal Tilburg. Van Links Offensief, 50 Plus, OPA Tilburg, VVD en Lijst Smolders hebben wij geen reactie gehad op ons privébericht. De volgende partijen reageerden wel:

 • D66 en PvdA reageerden binnen 1 minuut
 • Voor Tilburg en GroenLinks reageerden binnen 3 minuten
 • CDA en SP Tilburg reageerden binnen 7 minuten

Van de 13 Tilburgse politieke partijen die wij hebben getest op Facebook met het versturen van een reactie op een reactie, hebben wij van 7 partijen een reactie gehad. Van Lijst Smolders, PvdA, Voor Tilburg, 50 Plus, Links Offensief en wachten we momenteel nog steeds op een reactie. De volgende partijen reageerden wel:

 • GroenLinks reageerde binnen 3 minuten;
 • CDA reageerde binnen 8 minuten;
 • Burger Initiatief Tilburg (BIT) en D66 reageerden binnen 20 minuten;
 • OPA Tilburg reageerde binnen 44 minuten;
 • VVD Tilburg reageerde binnen 1 uur en 49 minuten;
 • SP Tilburg reageerde binnen 5 uur en 29 minuten;
 • Lokaal Tilburg reageerde na 33 uur.
Reactiesnelheid Twitter

Op Twitter zijn er maar liefst twee politieke partijen in Tilburg waarbij je een privébericht kunt sturen, dit zijn D66 en CDA. D66 reageert binnen 2 minuten en CDA binnen 7 minuten op een privébericht. De reactiesnelheid op reacties op Twitter is over het algemeen heel snel. Van de partijen die reageren, namelijk D66 (2 minuten), SP (7 uur en 11 minuten), CDA (1 minuut), GroenLinks (2 minuten), Voor Tilburg (2 minuten) en 50 Plus (2 minuten) reageert bijna iedereen binnen 5 minuten na het plaatsen van een reactie.

Reactiesnelheid Instagram

Burger Initiatief Tilburg (BIT), Links Offensief, 50 Plus en OPA Tilburg zijn niet aanwezig op Instagram, daarnaast wacht SOEQ nog steeds op een reactie van GroenLinks, VVD en Lijst Smolders op een privébericht.

Op Instagram hebben wij ook de reactiesnelheid op reacties getest waarbij de snelste binnen 1 minuut was van Voor Tilburg, op de tweede plaats staat PvdA met een reactiesnelheid van 1 minuut en CDA op de derde plaats met 3 minuten. D66 reageerde binnen 22 minuten en SP reageerde binnen 48 minuten. Van Lijst Smolders, VVD, GroenLinks en Lokaal Tilburg wachten wij nog steeds op een antwoord.

Reactiesnelheid e-mail

Bijna alle Tilburgse politieke partijen geven aan binnen 24 uur te reageren op de binnenkomende e-mails. Voor Tilburg en VVD zijn ware koplopers met een reactiesnelheid van 1 minuut op hun e-mail. PvdA reageert binnen 35 minuten gevolgd door Lokaal Tilburg met een reactietijd van 45 minuten. 50 Plus reageert binnen 58 minuten, Lijst Smolders reageert binnen 1 uur en 34 minuten, OPA Tilburg reageert binnen 1 uur en 39 minuten gevolgd door D66, zij reageerden binnen 2 uur en 29 minuten en Burger Initiatief Tilburg (BIT) reageerde binnen 3 uur en 9 minuten. Van Links Offensief, CDA en SP wachten wij nog steeds op een reactie.

Kort samengevat

Op Facebook reageren de meeste Tilburgse politieke partijen binnen het eerste uur op zowel privéberichten als op openbare reacties. Het valt op dat Lijst Smolders, 50 Plus, Links Offensief en Lokaal Tilburg helemaal niet reageren op Facebook.

Op Twitter reageert men relatief snel. Alleen SP had een reactietijd van iets meer dan 7 uur. Lijst Smolders, VVD, PvdA, Links Offensief, Burger Initiatief en Lokaal Tilburg reageren helemaal niet op Twitter.

Lijst Smolders en VVD zijn beide niet actief op Instagram, van beide partijen hebben wij geen reactie gehad op zowel ons privébericht als onze openbare reactie. OPA Tilburg, 50 Plus, Links Offensief en Burger Initiatief Tilburg zijn helemaal niet aanwezig op Instagram.

We wachten nog steeds op een e-mailtje van SP, CDA en Links Offensief. De rest heeft netjes binnen de eerste 24 uur gereageerd.

Op welk platform kan je welke partij het beste bereiken

 • D66 en PvdA reageren het snelst via privéberichten op Instagram en Facebook;
 • SP en Lijst Smolders reageren het snelst via privéberichten op Facebook;
 • VVD, Lokaal Tilburg en Voor Tilburg reageren het snelst via e-mail;
 • CDA reageert snelst op openbare reacties van Facebook, Instagram;
 • GroenLinks en 50 Plus reageert het snelst op Twitter;
 • OPA Tilburg en Burger Initiatief Tilburg (BIT) reageren het snelst op openbare berichten op Facebook;
 • Links Offensief reageert helemaal nergens op.
Onderzoek: reactiesnelheid van Tilburgse Politieke Partijen in campagnetijd

In totaal hebben alle Tilburgse Politieke Partijen momenteel meer dan 5 miljoen euro bespaard door gebruik te maken van social media.