“Nou en of”, zegt Sander Oord, praatjesmaker bij SOEQ. “Veel bedrijven weten niet wat je er precies mee kan en wachten af. Maar ondertussen gebruiken miljoenen mensen bijvoorbeeld Facebook, Instagram en LinkedIn als een dagelijkse startpagina.

Wanneer je als bedrijf op Facebook, Instagram of LinkedIn interessante dingen zet die mensen aangeven leuk te vinden, krijgen al hun vrienden dat ook weer te zien. Als 10 mensen jouw bedrijf, je merk of je product leuk vinden en ze hebben elk 50 vrienden, heb je al 500 vermeldingen. Dat is het sneeuwbal-effect.”

Lokaal wordt sociaal

Een eerste tip is dus: aanwezig zijn! Sander: “Juist voor kleine bedrijven die lokaal werken, helpt social media een vertrouwensband op te bouwen met je klant. Vooral een fanpagina op Facebook of Instagram is een goed middel hiervoor. Denk bijvoorbeeld eens aan een restaurant: zo geef je enthousiaste klanten een kans hun ervaringen te delen! Als die ergens gegeten of gedronken hebben, laten ze dat graag aan hun vrienden weten. En je kunt er heel goed je evenementen of promoties aankondigen. Er zijn bijvoorbeeld restaurants die het menu van de dag op Facebook of Instagram zetten en dat werkt hartstikke goed!”

Flexibel en interactief

“Winkels kunnen alvast door foto’s een indruk van de sfeer geven en nieuwe producten uit het assortiment onder de aandacht brengen. Op de social media kanalen kun je makkelijk alles zelf aanpassen en het werkt flexibeler dan het up-to-date houden van een website. Als je interessante producten of diensten te bieden hebt, is je doelgroep ook enthousiast om dingen met je te delen. Zo kun je peilen wat er leeft. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk vragen stellen. Ik raad bedrijven dan ook aan hier mee te experimenteren.”

Meer traffic

Social media helpt je om meer traffic naar je website te krijgen. Activiteiten op social media tellen bovendien zwaar mee in de zoekresultaten van Google! “Met gerichte tabs en links op Facebook kun je mensen direct naar de juiste plek op je website loodsen of verwijzen naar je reclames op je YouTube-kanaal. Het is dus zeker niet het einde van je website en je nieuwsbrief; deze middelen versterken elkaar juist. Maak daar dus gebruik van en zorg dat je de goede zoekwoorden op de social media kanalen gebruikt; zo krijg je synergie tussen je online activiteiten.”

Kostenbesparing

“Social media kost veel tijd in het begin om je er in te verdiepen en de ontwikkelingen gaan snel: waarom zitten we op Facebook, hoe anders communiceren we op Twitter, wat doen we met Foursquare, etc.? Zaak is om dit goed op te zetten. Als je dat slim doet, en daar train ik bedrijven in, dan wordt het routine en zijn het vooral je klanten en volgers die voor content zorgen. Zo krijg je dus publiciteit zonder daar veel geld aan uit te hoeven geven. Compleet anders dan met de traditionele media.”

Real-time en reputatie management

Bedrijven zijn vooral gewend om op (lange) termijn te plannen. Social media is NU, is meteen, online gesprekken gebeuren in ‘real-time’. De kunst is om daar als bedrijf snel op in te kunnen spelen en je reputatie hoog te houden.

Visitekaartje

“Op een goede manier online én sociaal aanwezig zijn is ook een visitekaartje van je bedrijf!” concludeert Sander enthousiast.

SOEQ helpt je bedrijf Facebook en andere social media in te zetten.