Monument van de week: ‘Monument What remains’

Monument What remains van Angela Nagel in het Afscheidspark bij het Crematorium in Tilburg

Het monument ‘What remains’ is gemaakt door Angela Nagel in 2018. Het oorlogsmonument bevindt zich, net als het monument van vorige week, in de tuin van het Crematorium in Tilburg West. Het kunstwerk is ter herdenking van de slachtoffers van rampvlucht MH17. De Australische kunstenares Angela Nagel verloor haar man bij de vreselijke vliegramp. De vijf keramieken beelden tonen de vijf verschillende fases van rouw waar een mens doorheen gaat na het verlies van een dierbare. De vijf fases van rouw die getoond worden zijn: ontkenning, woede, schuld, reflectie en uiteindelijke acceptatie. Het monument werd oorspronkelijk onthuld bij luchthaven Schiphol in juli 2017. De dag van de onthulling was exact 3 jaar na de tragedie.

Witteveen Memorial Fellowship

Tilburg University heeft de jaarlijkse Witteveen Memorial Fellowship in Law and Humanities ingesteld ter nagedachtenis van het leven en werk van hoogleraar Willem Witteveen, die samen met zijn vrouw en dochter omkwam bij de ramp met MH17 in Oekraïne. 

Willem Witteveen was een voorvechter van de interdisciplinaire en contextuele benadering van de rechtswetenschappen in Nederland en aan de Tilburg Law School, zowel in het onderzoek als in het onderwijs. Binnen de rechtswetenschappen ligt het accent vaak op de sociale wetenschappen, maar Witteveen richtte de aandacht op het snijvlak van recht en geesteswetenschappen.

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het overlijden van de 298 inzittenden van vlucht MH17, op 17 juli 2014, vormt nog altijd een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. Inwoners uit alle landen, die slachtoffers betreuren, sympathiseren met hen en tonen grote betrokkenheid. Uit respect, als blijk van medeleven. De Stichting Nationaal Monument MH17 wilde aan deze gevoelens een plek geven – een ambitie die dankzij de inzet van velen is verwezenlijkt.

De nabestaanden hebben in november 2015, uit een aantal ontwerpen en locaties, gekozen voor het herinneringsbos als basis voor het Nationaal Monument MH17. Dit bos is aangeplant in Park Vijfhuizen. Het monument is vrij toegankelijk en naast herdenkingsbijeenkomsten te gebruiken voor andere gepaste bijeenkomsten.

Bekijk het monument van de week

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Heb je deze al gelezen?