Kunstwerk van de week: ‘Ode aan de Zusters van de Liefde’

Kunstwerk ode aan de Zusters van de Liefde 5 in Tilburg

Op 23 november 1832 sticht Joannes Zwijsen de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. Hij begint samen met drie zusters, vanuit een kleine woning in de Tilburgse wijk ’t Heike.

Johannes Zwijsen

Johannes Zwijsen werd geboren op 28 augustus 1794 in een molenaarsgezin in Kerkdriel. In de periode 1832 tot 1842 was hij pastoor van de parochie ’t Heike in Tilburg. De grote meerderheid van zijn parochianen bestond uit textielarbeiders en dagloners. Zij verdienden een karig loon door hard te werken. De sociale omstandigheden waren bijzonder slecht en kinderarbeid in fabrieken en werkplaatsen kwam in die tijd veelvuldig voor. Zwijsen was begaan met de nood van mensen. Energiek en doortastend wist Zwijsen wegen te vinden om de nood te verlichten.

Eerbetoon

Als eerbetoon aan de Zusters van de Liefde is in 2006 het kunstwerk ‘Zusters in Staal‘ geplaatst aan de Kloosterstraat in Tilburg. In 2009 heeft kunstenaar Judith Kuijpers ook opdracht gekregen voor het maken van 6 kunstwerken in de Stadhuisstraat in Tilburg.

Bekijk het kunstwerk van de week

Wil je reageren? Dat kan hieronder

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe

    Heb je deze al gelezen?