Hoe maak je de meeste kans bij de grijpkranen?

Grijpers op de Tilburgse Vakantiekermis van 2021

Als je eenmaal een gokje waagt bij de grijpkranen, wil je natuurlijk wel winnen. Het liefst wil je bij de Tilburgse kermis de hoofdprijs winnen. Maar dat valt niet mee. Het is leuk, maar net op het laatste moment valt de prijs of je grijpt er nét naast. Shit! Hoe kan dat nou? Ik ben toch een natuurtalent? Zijn er soms trucjes om de grijpkraan te verslaan? Hoe kan je winnen? Wij leggen uit hoe de grijpkranen op de Tilburgse kermis werken.

 

Winnen winnen winnen! Of toch niet?

Op de Tilburgse kermis zijn er enorm veel grijpautomaten waar je van alles kan winnen. Knuffels, spellen en zelfs telefoons of Ipads kan je grijpen! Wie wil dat nu niet? Muntje erin en hebbes! Maar hoeveel kans maak je nu eigenlijk bij een grijper? Het voelt vaak helemaal niet eerlijk. Nou dat is ook zo! De software in de grijpmachines wordt door de eigenaar zo ingesteld, dat er maar zelden een prijs wordt weggegeven. De moeilijkheidsgraad om iets te grijpen wordt per kermisexploitant ingesteld. Dus bij de ene grijpkraan maak je echt meer kans dan bij de andere. Het ligt dus niet aan jouw fantastische talent. De eigenaar kan bij de automaten instellen wat de kans is bij een muntinworp. Zo bepalen de eigenaar het winstniveau. Niet alleen voor jou maar ook voor zichzelf.

 

Gewonnen door skills of puur geluk?

Ze willen uiteraard winst maken met de attractie op de kermis. Dat is wel logisch toch? Ze stellen het meestal zo in dat ze een winstmarge hebben van 50% of meer.  Dus bij een knuffeltje van €5,- euro willen ze dat je minstens €10,- euro of meer in het automaat gooit. Maar nu komt het lastige: het is niet zeker dat jij het knuffeltje van €5,- euro wint als je er €15,- euro in gooit. Het kan zijn dat jij met €0,50 cent het knuffeltje grijpt, maar het kan ook dat je niks hebt na €30 euro. Er is geen touw aan vast te knopen. Er zit een onvoorspelbare berekening achter. Jammer he? We kunnen niet weten wanneer het ‘winnende’ spelletje is. Maar hoe kan dat nu dat is toch niet eerlijk, mag dat wel? Er zijn wetten waar exploitanten zich aan moeten houden. Maar de meeste wetten richten zich op de waarde van de prijs en niet op het winstniveau van de grijpkranen. De staat vindt namelijk dat bij waardevolle prijzen de drang tot gokken groter wordt. Daarom staan er op de Tilburgse kermis ook veel meer grijpkranen met knuffels dan met Iphone’s, horloges en Ipads. Daarbij is het bij grijpautomaten met de grootste prijzen vrijwel onmogelijk om het zware product met het zwakke grijpertje te pakken.

Waar kan ik wel winnen?

Maar waar maak je nu de meeste kans bij de grijpkranen op de Tilburgse kermis? Kermisexploitanten moeten natuurlijk betalen voor hun plaats op de kermis. Hoe duurder de plek waar ze staan hoe meer winst ze moeten maken. Dus je kan het beste een gokje wagen bij goedkopere standplaatsen. Daarom kun je het beste terecht bij de grijpkranen op de Besterdring. Hier maak je meer kans. De grijpmachines bij de Heuvelring kun je beter vermijden. Want daar betalen de exploitanten de hoofdprijs voor een plekje. Dus heb je daar minder kans om te winnen. Bij grijpautomaten op een kleine dorpskermis of bij een budgetkermis maak je de meeste kans. Grijpkranen zijn spannend maar vergeet niet: het blijft gokken. Dus als je indruk wilt maken op je date tijdens de kermis, zeg dan dat het aan het apparaat ligt als je misgrijpt. Pak je wel een prijs? Benadruk dan dat het puur talent is!