Site logo

‘De vrijheid en acceptatie op Roze Maandag, moeten er elke dag zijn’

Roze Maandag 2022
5/5
René (61) uit Heeze op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

René: “Roze Maandag is een feest van gelijkheid. Ik kom hier al twintig jaar en sindsdien is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid. Ik was wat onzeker, maar ik ben nu echt wie ik ben daar komt niets tussen. Dat komt ook omdat de acceptatie van homo’s in de samenleving groter is geworden, maar dat loopt nu wel een stukje terug. We moeten dat zien om te draaien. Vandaag wordt iedereen geaccepteerd, maar morgen is dat weer anders op veel plekken. We hebben dus nog een lange weg te gaan.”

Roosmarijn (33) uit Tilburg op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Roosmarijn: “Liefde is vrij en iedereen moet kunnen houden van wie ze willen en doen wat ze willen. Ik ben zelf biseksueel, maar hou gewoon van elkaar en stop met het labelen van mensen. Ik ben blij dat Roze Maandag er weer is na die coronajaren en dat we weer in kostuum rond kunnen lopen. De drag queens zien er weer prachtig uit, het is echt een kunstvorm. Ik hou echt van deze community.”

Gaby (41) uit Tilburg op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Gaby: “Het is een prachtig feest waar iedereen kan en mag zijn wie die wil zijn. Ik woon nu tien jaar in Tilburg, maar doe pas de laatste jaren echt mee. Zo met mijn masker rondlopen, is echt vrijheid voor mij. Roze Maandag is een dag van acceptatie, maar dat zou elke dag zo moeten zijn. Gelukkig heb ik ‘schijt’ aan wat mensen van mij vinden, dus ik kan en durf elke dag mijzelf te zijn, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.”

Jonalinde (27) uit Tilburg op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Jonalinde: “Ik voel mij trots en merk ook dat ik mij veiliger voel tijdens Roze Maandag. Het is fijn dat je hier gewoon met een regenboogvlag rond kan lopen zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken. Zo voel ik het tenminste. Ik ben transseksueel, maar ga niet zo snel naar een ‘pride walk’ vanwege de drukte, maar dit is zo bijzonder dat ik graag over die angst heen stap. Je kan hier mensen zonder probleem aanspreken en nieuwe vrienden maken, het is echt leuk en ik ben er volgend jaar weer bij.”

Roanny (22) uit Tilburg op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Roanny: “Het mag gevierd worden dat iedereen anders en uniek is. Roze Maandag is ook een viering van creativiteit en kleur waar mensen zichzelf prachtig opmaken en uitdossen. Ik ben als Tilburgse al vaker hier geweest, maar ik doe voor het eerst actief mee nu ik mijzelf beter ken en begrijp. Ik weet nu ook veel beter wat er gevierd wordt. Hier durft iedereen zichzelf te zijn en zijn favoriete kleding aan te trekken. Dat is heel belangrijk.”

Lisanne (23) uit Tilburg op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Lisanne: “Roze Maandag is een viering van jezelf zijn. In Tilburg kan dat gelukkig altijd, maar dat is niet overal in Nederland zo. Dat we hier als LHTBI-gemeenschap zo samen kunnen zijn, geeft mij een heel fijn en warm gevoel. Dit is mijn eerste Roze Maandag, maar zeker niet de laatste. Wat je hier ziet, is hoe we elke dag als mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Dit is hoe acceptatie eruit ziet.”

Sven (26) uit Zwijndrecht op Roze Maandag (foto: Collin Beijk).

Sven: “Dit is mijn eerste Roze Maandag en het is geweldig. Iedereen is aardig voor elkaar en kan zichzelf zijn. Dit draagt echt bij aan de acceptatie van de LHTBI-gemeenschap. Mensen zien dat er meer is dan homo’s en lesbiennes. Normaal durf ik niet echt hand in hand met mijn vriend te lopen, hier wel en dat is fijn. Volgend jaar kom ik terug en dan neem ik ook de speciale trein naar Roze Maandag. Dat staat op mijn bucketlist.”

Het bericht ‘De vrijheid en acceptatie op Roze Maandag, moeten er elke dag zijn’ verscheen eerst op Omroep Tilburg – Lokale content van wereldbelang.

 • No comments yet.
 • Add a comment
  okt 02
  Ambulance naar Tilburg (b2 tilburg rit: 143920)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft b2 tilburg rit: 143920: Ambulance naar Tilburg. 112 melding: b2 tilburg rit: 143920 Ambulance naar Tilburg Bekijk volledige 112 melding

  okt 02
  Ambulance met spoed naar Tilburg (a1 tilburg rit: 143906)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft a1 tilburg rit: 143906: Ambulance met spoed naar Tilburg. 112 melding: a1 tilburg rit: 143906 Ambulance met spoed naar Tilburg Bekijk volledige 112 melding

  okt 02
  Politie naar Tilburg (traat tilburg)

  Het actuele overzicht van 112 meldingen uit Tilburg van vandaag afkomstig van de brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere 112 hulpdiensten. De 112 melding die zojuist binnen is gekomen betreft traat tilburg: Politie naar Tilburg. 112 melding: traat tilburg Politie naar Tilburg Bekijk volledige 112 melding