Site logo

De leukste bitterbalkoningin

Bitterballen

Het is het kleinere broertje van de kroket, het kleine (vlees) ragoutballetje met een heerlijk knapperig jasje: DE BITTERBAL! Voor velen de favoriete snack van de bittergarnituur. Voor bitterbalkoningin Ilona de Wit is het meer dan alleen een lekker snackie. Toen zij acht jaar was, wilde ze al graag bitterballen trakteren in de klas. Nu, dertig jaar later, is ze de bitterballenkoningin van ons land. Ze bereidt de lekkerste bitterballen met verassende smaakcombinaties. Ze staat pal voor de bitterbal. Hier zit een leuk verhaal achter!

Snert met een korstje?

Bitterbalkoningin Ilona is niet alleen bitterballen-expert maar ook werkzaam op de afdeling cybercrime bij de politie. Daarnaast heeft ze haar eigen foodblog wostenbroodenwijn.nl. Ze heeft het kokkerellen niet van huis uit meegekregen. Integendeel, haar moeder had juist een vreselijke hekel aan koken. Dus zat er maar één ding op voor Ilona: zelf koken. Ilona heeft het kooktalent eerder van haar oma, haar oma’s snert heeft ze zelfs in een bitterbal verwerkt! Snert, in een bitterbal? Jep, je hoort het goed. Maar laten we bij het begin beginnen.

Ballen met een bite

Ilona haalt haar inspiratie uit haar kookboekenverzameling, waarvan ze er naar schatting zo’n driehonderd heeft. Toen ze met burnout-verschijnselen thuis kwam te zitten besloot ze om ‘Het Groot Culinair Croquetten Kookboek’ van Edwin Kats tevoorschijn te toveren. Dit kookboek stond al meer dan een jaar onaangeraakt in kast. Waarom? Dit zijn geen kroketrecepten die je even snel klaarmaakt. Toen ze hiermee aan de slag ging werden het al snel bitterballen, omdat die simpelweg wat makkelijker te maken zijn. Ze leefde zich helemaal uit in het bereiden van de bitterballen. Familie en vrienden mochten het steeds proeven en die waren er helemaal dol op. Ze verbaasden zich steeds om de heerlijke variaties die Ilona maakte van de klassieke bitterbal. Ze maakte gewaagde combinaties en haalt inspiratie uit allerlei recepten en gebruikt ingrediënten die je niet zou verwachten voor bitterballen. Niets is te gek: mosselbitterballen, pizza hawai-bitterballen, asperge-bitterballen en een snert-bitterbal. Ze kan zich inmiddels niet meer veroorloven om géén bitterballen te serveren als ze bezoek heeft. Geen punt vindt Ilona: ‘Het is veel werk maar ik kan alles van tevoren maken en doe het graag’.

Fulltime Bourgondiër

Als kers op de taart heeft ze een eigen kookboek uitgebracht: ‘Het Bourgondische Bitterballenboek’. Ilona vindt bitterballen enorm lekker en geniet ervan dat iedereen er blij van wordt. Als je binnenloopt met een schaal bitterballen begint iedereen te glunderen. Het is echt een lekkere verassing tijdens een borrel. Daarbij speelt het Brabantse Bourgondische gevoel ook een grote rol. Ze noemt zichzelf een fulltime Bourgondiër.

Het geheim van een goede bitterbal

Het geheim van een goede bitterbal is volgens Ilona dat het korstje niet te dik moet zijn in verhouding met de vulling. Een dunnere korst brengt wel wat risico met zich mee, de kans dat ze openscheuren is groter. Als je pech hebt lopen ze leeg in de pan. Een goede dosis geduld is dus enorm belangrijk. De vulling van de bitterbal moet na bereiding een nacht in de koelkast staan, want dan stijft de gelatine op. De volgende dag begint het rollen en paneren. Nog een tip: de bitterballen bevroren in de frituurpan doen, dan wordt het korstje het krokantst.

De koningin onder de bitterballen

De populairste bitterbal van Ilona is de bal die gevuld is met chorizo-paprika. Ze is zelf ook enorm trots op de pulled-pork-bitterbal. Het bereiden van de bitterbal werkt therapeutisch voor Ilona. Het moet echt in stapjes je maakt ze niet even snel tussendoor. Welke bitterbal zou jij willen proeven?